donderdag 31 december 2015

Wat brengt 2016?

Wat brengt 2016?


De start van het nieuwe jaar is aanstaande. Veel staat ons te wachten met mooie ontwikkelingen. Nieuwe kansen en nieuwe mogelijkheden. De kunst zal zijn om deze kansen te zien en te benutten.

Wel een mooi vooruitzicht......

Bij nieuwe ontwikkelingen hoort zeker kijken vanuit verschillende invalshoeken en kennis benutten.


Zo op oudejaarsdag zetten we een familie traditie voort. Dit hoort ook bij terugblikken en vooruit kijken.

Zelf appel en ananasbeignets bakken met bierbeslag zoals het hoort. Een recept uit het "Pauli, Praktijk Werkboek". Niet meer te krijgen maar vol met goede recepten.

Zelf oliebollen bakken, geen kant en klaar beslag maar zelf maken van gist en bloem, gewelde rozijnen en stukjes appel, mm mmm.

Dit uit een oud Haags Kookboek, met plakband blijft het bij elkaar en op pagina 295 een prima oliebollen recept. Zo zie je maar dat je vanuit verschillende invalshoeken een goed resultaat krijgt.
Het beste bakken we ze in een pan die van mijn moeder geweest is. Lekker groot en gewoon op het vuur, ideaal.

Door de jaren heen verschillende recepten geprobeerd en met de huidige combinatie zijn we zeer tevreden.

Na een goede voorbereiding is dit het eindresultaat. Laat het innovatieve jaar 2016 voor de Hotelschool Venlo maar beginnen.

We gaan ervaring ook combineren met nieuwe ideeën, blijven verbeteren. Dit is mijn voornemen voor het nieuwe jaar.

Veel creatieve ideeën voor 2016 gewenst, blijf verbeteren en doe dit vooral in een goede gezondheid.

Proost.

maandag 21 december 2015

Kerst innovatie.

Kerst innovatie,


Een traditionele kerstboom, mooi groen vol mooie kerstballen en een sfeervolle verlichting.

Een kerststalletje erbij, zo hoort dat nu eenmaal.
Sfeer in huis en kerst versterkt het gevoel van samen, iets voor elkaar betekenen, samen genieten van elkaar en met elkaar. Veel tijd besteden aan het eten en dus van alle lekkere dingen die bij kerst horen.

Volop sfeer in Heerlen bij het glazen huis en straks met elkaar luisteren naar de top 2000. "Imagine" van John Lennon, wauw een nieuwe nummer één.
"Imagine all the people Living live in peace..."
"Imagine all the people Sharing all the world..."



Toch vonden wij het tijd worden voor een innovatieve kerstboom. Een keer wat anders, duurzamer. Geen groene kunstboom, een alternatieve boom die gemaakt is van (gesnoeide) takken die anders bij het milieu station terecht waren gekomen.
Nog een beetje latexverf er tegen (uit een emmer die toch haast leeg was) en klaar is kees. Hoe moeilijk is het? Als dit geen kerstinnovatie is, dan weet ik het niet meer!!

Zelfs een zelf gehaakt kerststalletje.

Traditioneel gecombineerd met een andere wending.


Wij wensen iedereen fijne kerstdagen met veel innovatieve momenten en gedachtes. Geniet van deze tijd.


dinsdag 15 december 2015

Super trots, om de studenten de passie van het vak te laten ervaren.

Hoe geweldig is het om te zien dat onze studenten zich met hart en ziel inzetten voor onze kerstdiners en de kerstweek bij de bakkerij. Passie voor het vak, een belangrijk ingrediënt voor succes.

De bakkers in de weer voor de kerstbestellingen.

Even pauze met een eigen gemaakte hamburger.

Geconcentreerd de borden opmaken.

Strak in de opmaak.

Nog steeds strak van opmaak.



Samenwerken, witte en zwarte brigade.

Innovatie in het onderwijs wil ook zeggen de realiteit nabootsen. Dit zal niet veranderen. Innovatie komt terug bij de opmaak van de borden, het aanleren van moderne technieken, het volgen van de trends en als school ook de moderne apparatuur gebruiken die je ook in een bedrijfskeuken aantreft. Met nieuwe apparaten moet de student ook leren omgaan. De trends die je in het bedrijfsleven ziet vertalen naar onderwijs. Ook met een kerstdiner voor 100 personen per avond en dat vier keer, dit is de schoolse praktijk realistisch maken. Elke student krijgt in deze week zo'n leermoment. En dat nog wel tijdens zijn reguliere praktijkmoment van school.
 
Hier ben ik super trots op en ben ik nog steeds blij om in het horeca onderwijs werkzaam te zijn.
Top bij @hotelschool Venlo.

zondag 13 december 2015

Veranderen door te verbeteren.

Hoe geweldig is het dat we met de bakkers opleiding op de 2e plek staan van alle bakkersopleidingen in Nederland. Een 2e plek omdat we goed bezig zijn met ons onderwijs. Daardoor mogen we de bakkersopleiding in 2016 een topopleiding noemen.

Waarom moeten we dan innoveren?
Waarom moeten we dan veranderen?


Moeten .... we moeten niets!




Echter;
Stel dat Microsoft, Google, Apple en in onze branche de hotelketens, bakkerijen of restaurants niet zouden veranderen, wat dan. Dan hadden we nu nog steeds het DOS besturingssysteem, liepen we nog met floppydisks rond en zou internet er ook niet zijn. Hotels kregen alleen telefonische reserveringen want Booking.com bestond niet.
Stel dat bij het uit eten gaan we alleen nog de schnitzel en de appelmoes kunnen bestellen. Stel dat een bakkerij nog steeds zijn assortiment op de traditionele wijze maakt!

Geen iPhone 6, geen Windows 10, geen internet, geen Wi-Fi in het hotel, geen computer in de bakkerij die de bakker helpt met plannen en efficiënt werken, die machines in werking zet als de bakker nog op één oor ligt. "Wij willen op zaterdagmorgen om 8.00 uur vers gebakken brood". Geen doordachte logistieke systemen die de distributie bij BOL.com zoveel efficiënter en sneller maken. "Wij willen het boek morgen al in huis hebben".
Dus zijn we heel blij dat deze bedrijven innovatief zijn, steeds weer verbeteren om de klant/ gast tevreden te houden, aan zich te binden, meegaan met de tijd. Deze bedrijven willen de toon aangevende bedrijven blijven. Zij willen blijven behoren tot de topbedrijven van het land/ wereld.

Nieuwe ideeën een kans geven. Het oude ombouwen tot moderne efficiënte systemen die het ons makkelijker maken. Gooien ze het oude dan helemaal weg? Niet altijd, alles wat ze doen wordt echter wel steeds tegen het licht gehouden, kan het kleiner, sneller en beter. Nadenken over hoe je oud modern kunt maken, hoe je andere inzichten van techniek en onderzoek kunt inzetten om het product beter en moderner te maken.

In het onderwijs werken we met mensen, deze mensen moeten de noodzaak om het oude te moderniseren wel inzien. Helaas horen we nog te vaak, veranderen is nergens voor nodig. We doen het toch al jaren zo! Durven we wel kritisch te zijn op wat we doen?

Hopelijk zien we in dat ook het onderwijs niet kan achterblijven. Hoe leuk, mooi en uitdagend is het niet om het oude te veranderen (ik bedoel niet om alles weg te gooien), iets nieuws bedenken, anders bekijken en nieuwe inzichten in het onderwijs toepassen. Geweldig lijkt mij dat. De jeugd is ook niet hetzelfde als 10 jaar geleden, zij stellen ook andere eisen, net als hun ouders.

Als we niet veranderen roesten we vast ....... Dan komen we straks niet meer in aanmerking voor de titel topopleiding.

Laten we dus voorkomen dat we vastroesten en de opleidingen verbeteren zodat ze geschikt zijn voor de 21ste eeuw. Een heerlijke uitdaging. Elke dag op een innoverende wijze omgaan met je onderwijs.

Het onderwijs veranderen door te verbeteren. Wij willen ook een topopleiding blijven.

zondag 6 december 2015

Leren zichtbaar maken, geweldig.



Leren zichtbaar maken.

Tjonge, wat kun je geboeid lezen in een boek over leren. Hoe mijn interesse gewekt is om leren op de Hotelschool Venlo beter (zichtbaarder) te maken.

Leren zichtbaar maken van John Hattie. Na een presentatie over John Hattie was ik zo enthousiast dat ik het boek gekocht heb.

Door dit boek te lezen ben ik geïnspireerd geraakt om anders naar het leren te kijken. Leren wat beter bij de toekomst past van onze studenten.

Een student leert altijd op school, echter niet altijd even effectief. Als je je hier bewust van bent kun je dus het leren effectiever maken. Docenten moeten hun werkwijze aanpassen zodat de grootst mogelijke effectiviteit behaald wordt. Dit doe je ook vooral door als team goed samen te werken en bereid te zijn om je manier van lesgeven te veranderen.

Veranderen betekent dan bouwen aan een krachtig team van medewerkers om niet alleen successen te tonen in resultaten maar ook door het leren van de student te waarderen en dus te stimuleren.

Hoe mooi zou het zijn als het leren op de Hotelschool Venlo zorgt voor een glimlach bij de student en bij de medewerker. Samen de verbinding maken en steeds te versterken en het leren weer tot plezier verheffen.
Docenten moeten beseffen welke invloed ze op hun studenten hebben. Dit kan, zoals we weten zowel positief als negatief. Het positieve kan echter beter benut worden en hier hebben we meer van nodig, meer positiviteit in de school. Veranderen waar we zelf invloed op hebben.

Voor de beeldvorming:

De effectiviteit is het laagst bij zitten blijven, zelfs de vakkennis van de docent scoort niet hoog in effectiviteit. De hoogst effectgroottes worden behaald met goede feedback, de geloofwaardigheid van de docent (in de ogen van de student), de verwachtingen van de student (het doel, laat de student zichzelf vooraf een cijfer geven voor het resultaat).


Mijn motto na vandaag is zeker; Ik ga voor meer effectiviteit, laat het zichtbare leren zegevieren.



zondag 29 november 2015

De docent moet zich ook voorbereiden op de toekomst.

 
 
 
Als we de student willen voorbereiden op de toekomst dan kan de docent niet achter blijven.
 
Waar moet een mbo docent eigenlijk aan voldoen zodat hij/ zij klaar is voor de toekomst?
 
 
 
 
 
De docent werkt vanuit de beroepscontext in het mbo. Vaak is de passie van een vakdocent opleiden voor een beroep, in ons geval het mooie horeca beroep met gastvrijheid en beleving.
 
De docent van de toekomst volgt de ontwikkelingen die in het beroep gaande zijn. Steeds meer werken in een groep met andere docenten en niet als een eenling voor de klas. Een groep waarin samenwerken, afstemmen en kennis delen centraal staan. De docent is lid van een onderwijsteam.
De studenten moeten het verzorgde onderwijs als een eenheid ervaren. Dus meer overleg en meer afstemmen.
 
Om dit te kunnen moet de docent zich wel blijven ontwikkelen. Docenten kunnen niet alleen van de student verlangen dat hij/ zij klaar is voor de toekomst. De toekomstige docent moet zelf ook aan de slag.
 
Hoe mooi zal de toekomst worden als we dit allemaal kunnen realiseren in het onderwijs.
 
 
 
 
De toekomstkwalificaties voor een docent zijn:
  1. De docent draagt er zorg voor dat hij professioneel blijft
  2. De docent ontwikkelt een onderwijsprogramma.
  3. De docent voert een onderwijsprogramma uit.
  4. De docent begeleidt de studenten tijdens de leerbaan.
  5. De docent is actief betrokken bij de stage.
  6. De docent construeert, hanteert en evalueert beoordelingsinstrumenten.
 
 
 

zondag 22 november 2015

Een tekort aan koks en een tekort aan gastheren/ vrouwen.



Een bijzonder artikel in de Limburger van zaterdag 21 november over het tekort aan koks. Deze week werd mij door de krant ook gevraagd of dit herkenbaar was voor Hotelschool Venlo, dat klopt en dit staat ook in het artikel.

Als wij niet waakzaam zijn kan het zomaar zijn dat de koksopleiding straks niet voldoende jonge enthousiaste koks opleidt. Jonge koks die weten wat ze doen, een (ambachtelijk) vak geleerd hebben. Stel dat deze er straks niet meer zijn dan is er voor ons allen een groot probleem, dan kunnen we niet meer naar een restaurant om te genieten van een avondje 'beleving'.
Dat zou toch wel heel jammer zijn, net nu het weer beter met de economie gaat en nu we weer meer gaan uit eten dan jaren geleden.

Wat ik echter vergeten ben om te vermelden in het artikel is dat we nu al een tekort hebben aan goede gastheren en gastvrouwen. Het beroep dat ervoor zorgt dat het uit eten ook echt een beleving is, de gastheer/ vrouw heeft aandacht voor de gast, de gastheer/ vrouw is een vakman die weet hoe hij de gast kan raken. Vakmanschap, sociale vaardigheden, flexibel en de gast op de eerste plaats zetten.

Een kok kan niet zonder de gastheer/ vrouw en andersom, samen vormen ze een team voor de gast. Laten we dus beide beroepen in stand houden. We willen met de Hotelschool innovatief zijn. We willen ook het vakmanschap behouden. Traditioneel vakmanschap combineren met nieuwe innovatieve keuzes in de opleiding. Zo gaan we op weg naar een mooie toekomst.

Genieten doen we dankzij beide beroepen.

 

zondag 15 november 2015

Innovatie en ideeen opdoen


Als een hotel innovatief wil zijn en wil inspelen op de trends gaan ze onderzoeken wat de consument c.q. gast wil.
Wat trekt een gast naar een hotel? De gast wil naar een hotel om te overnachten natuurlijk. Welk hotel kiest hij dan?

Blijkbaar zoek je een hotel dat bij je past. Kan het hotel je een beleving bieden en een wauw effect creëren.

Steeds meer zie je efficiënt ingerichte hotelkamers met mooie ICT snufjes. Gemak dient de gast, inloggen met je smart Phone, spraak gestuurde bediening van de lampen en overal Wi-Fi. De gast wil echter meer.....
Een omgeving waar hij zich thuis voelt, waar hij andere mensen ontmoet, een beleving en vooral persoonlijke aandacht. Steeds vaker creëert het hotel deze mogelijkheid in diverse ontmoetingsplekken. De lobby, de ontbijtruimte, de vergaderfaciliteiten, het restaurant, een gezamenlijke werk/ leesplek enz. De gast kan kiezen om rustig op zijn kamer te zitten of naar de nieuwe 'ontmoetingsruimte' te gaan. Nieuwe mensen ontmoeten en spreken, ervaringen uitwisselen en aandacht voor elkaar.

Zou je kunnen zeggen dat een student ook een gast is?

Wil de student ook een goede ICT omgeving op school waar hij/ zij mee kan leren EN mee kan socializen, op zijn eigen manier, op het moment dat hij/ zij het wil?
EN
Zoekt de student ook niet in een lokaal, praktijkruimte, kantine of aula contact met andere studenten.

Wil je dus innovatief onderwijs geven dan MOET er ook aandacht zijn voor de omgeving. Een nieuwe uitdaging erbij....

Moeten we dus bij innovatief onderwijs ook zorgen voor een innovatieve en uitdagende leeromgeving. Een plek waar het goed leren en goed vertoeven is....

Weer wat om over na te denken.

vrijdag 6 november 2015

Enthousiaste voortgang van onze toekomst



Tja, wat gebeurt er als je het team een keer loslaat.
Als de kat van huis is dansen de muizen op tafel.
Zelf afwezig vanwege een sector beleidsdag, vast vooruit kijken naar 2016.

Dus de kat is er niet en wat doen de muizen.......

Vol enthousiasme is er gewerkt aan de blauwdruk van de opleidingen. Toen ik vanmorgen op kantoor kwam hing er een fraai overzicht van de koksopleiding van nu en hoe we deze kunnen gaan vormgeven.

Ons toekomst gericht onderwijs krijgt contouren.

 
Eerst in het blauw de huidige situatie, met ouderwetse overhead velletjes waar de nieuwe ideeën opstaan en die je zo transparant over het oude kunt leggen. Wat goed is niet weggooien!
Wel kritisch zijn in wat we willen veranderen. Onze visie en de uitgangspunten zijn met de blauwe en rode 'tekstvakjes' erbij gezet. Dit moeten we continue op ons netvlies hebben.
 
Waar spelden en een prikbord in dit digitaal tijdperk toch niet goed voor zijn.
 
 
Door deze #creatieve manier van denken # prikkelen we ook de gastheren en de bakkers. Zij gaan ook aan de slag.
 
 
William bedankt......., een verantwoordelijke muis.

donderdag 29 oktober 2015

Innovatieve keuzes maken voor de opleidingen van de Hotelschool Venlo



Waarom willen we die keuzes nu maken?

Enkele antwoorden;

#Innovatief willen zijn, blijven innoveren om het beste uit de student van tegenwoordig te halen.

Nog een antwoord. Vanaf het nieuwe schooljaar (augustus 2016) gelden de nieuwe #kwalificatiedossiers. Ben je nieuwsgierig hoe deze eruit zien? Ze zijn te vinden op http://kwalificaties.s-bb.nl/. Succes met het doolhof.......

In de kwalificatiedossiers staan de kwalificatie-eisen en deze vormen dus de basis van de examens en vervolgens van de opleidingprogramma's. Kennis van deze dossiers is dus best wel belangrijk.

Een tweede ingrediënt voor goed onderwijs is het gebruiken van erkende examens. Deze worden voor ons gemaakt door https://www.examenwerk.nl/. Als je dus zicht hebt op de examinering dan weet je waar je naar toe moet werken, dan voldoet de student aan alle eisen.

Dus genoeg om even mee bezig te zijn.

De grootste #uitdaging is hoe we vorm geven aan de verplichte #keuzedelen en deze kunnen inpassen in ons onderwijs en hoe we het bedrijfsleven erbij betrekken. Gelukkig heeft de #Hotelschool Venlo een prima klankbordgroep, deze gaat ons zeker ondersteunen.

 
Wij gaan het samen doen, innovatie van de opleidingen #kok, #gastheer/ vrouw, #brood en #banketbakker en #horeca ondernemer manager.

zaterdag 24 oktober 2015

Op naar de toekomst



Welkom bij de blog van Hotelschool Venlo.
@Hotelschool Venlo is een onderdeel van roc Gilde Opleidingen. Gilde Opleidingen verzorgt het middelbaar beroepsonderwijs in Noord- en Midden Limburg voor 12.000 studenten.
Op Hotelschool Venlo studeren 450 studenten voor kok, bakker, gastheer/ vrouw of horeca ondernemer manager en leidinggevende.



Dit schooljaar gaan wij als school aan de slag om voor het nieuwe schooljaar 2016-2017 alle opleidingen van de Hotelschool te moderniseren.

Sommigen zeggen dan 'oude wijn in nieuwe zakken'. Dit zal zeker voor een gedeelte waar zijn. Een kok blijft koken en zal les krijgen in 'julienne' en 'brunoise' snijden. De bakker zal toch een brooddeeg moeten kneden. Brood maken en dus kneden is al een hele oude bezigheid. Dus het klopt dat de oude wijn in een nieuwe zak terecht komt. De gastheer moet de wijn serveren, wederom al een oude bezigheid.
Wij vinden het echter belangrijk dat we ook voor de toekomst goede vakmensen opleiden. Toekomstige werknemers die de basis op orde hebben en die kunnen functioneren in een veranderende wereld om hun heen..

Dit vinden wij een hele uitdaging. Hoe zorgen wij ervoor dat de basis op orde is en blijft?

Middels deze blog willen wij u meenemen in onze reis naar de toekomst. De 'oude wijn' voorzien van de nieuwe inzichten over leren en hoe wij dit kunnen combineren met de #21ste century skills (o.a. samenwerken, communiceren, creativiteit en sociale vaardigheden). Trouwens allemaal eigenschappen die wij als school willen uitstralen, belangrijke onderdelen binnen de gastvrijheid. Wederom 'oude wijn in .....' Dit zijn ook al jaar en dag de ingrediënten om een gast een geweldige beleving te bezorgen.

Wij vinden het ook belangrijk dat een student niet alleen leert vanaf zijn laptop, een mix van digitaal leren met 'nieuwe' boekjes waarbij de student nog MOET schrijven. Uitdagend onderwijs met een mix van vakken en onderwijs op maat.

Wijn maken gebeurt ook al lang niet meer door met je voeten de druiven te persen.....