zondag 29 november 2015

De docent moet zich ook voorbereiden op de toekomst.

 
 
 
Als we de student willen voorbereiden op de toekomst dan kan de docent niet achter blijven.
 
Waar moet een mbo docent eigenlijk aan voldoen zodat hij/ zij klaar is voor de toekomst?
 
 
 
 
 
De docent werkt vanuit de beroepscontext in het mbo. Vaak is de passie van een vakdocent opleiden voor een beroep, in ons geval het mooie horeca beroep met gastvrijheid en beleving.
 
De docent van de toekomst volgt de ontwikkelingen die in het beroep gaande zijn. Steeds meer werken in een groep met andere docenten en niet als een eenling voor de klas. Een groep waarin samenwerken, afstemmen en kennis delen centraal staan. De docent is lid van een onderwijsteam.
De studenten moeten het verzorgde onderwijs als een eenheid ervaren. Dus meer overleg en meer afstemmen.
 
Om dit te kunnen moet de docent zich wel blijven ontwikkelen. Docenten kunnen niet alleen van de student verlangen dat hij/ zij klaar is voor de toekomst. De toekomstige docent moet zelf ook aan de slag.
 
Hoe mooi zal de toekomst worden als we dit allemaal kunnen realiseren in het onderwijs.
 
 
 
 
De toekomstkwalificaties voor een docent zijn:
  1. De docent draagt er zorg voor dat hij professioneel blijft
  2. De docent ontwikkelt een onderwijsprogramma.
  3. De docent voert een onderwijsprogramma uit.
  4. De docent begeleidt de studenten tijdens de leerbaan.
  5. De docent is actief betrokken bij de stage.
  6. De docent construeert, hanteert en evalueert beoordelingsinstrumenten.
 
 
 

zondag 22 november 2015

Een tekort aan koks en een tekort aan gastheren/ vrouwen.



Een bijzonder artikel in de Limburger van zaterdag 21 november over het tekort aan koks. Deze week werd mij door de krant ook gevraagd of dit herkenbaar was voor Hotelschool Venlo, dat klopt en dit staat ook in het artikel.

Als wij niet waakzaam zijn kan het zomaar zijn dat de koksopleiding straks niet voldoende jonge enthousiaste koks opleidt. Jonge koks die weten wat ze doen, een (ambachtelijk) vak geleerd hebben. Stel dat deze er straks niet meer zijn dan is er voor ons allen een groot probleem, dan kunnen we niet meer naar een restaurant om te genieten van een avondje 'beleving'.
Dat zou toch wel heel jammer zijn, net nu het weer beter met de economie gaat en nu we weer meer gaan uit eten dan jaren geleden.

Wat ik echter vergeten ben om te vermelden in het artikel is dat we nu al een tekort hebben aan goede gastheren en gastvrouwen. Het beroep dat ervoor zorgt dat het uit eten ook echt een beleving is, de gastheer/ vrouw heeft aandacht voor de gast, de gastheer/ vrouw is een vakman die weet hoe hij de gast kan raken. Vakmanschap, sociale vaardigheden, flexibel en de gast op de eerste plaats zetten.

Een kok kan niet zonder de gastheer/ vrouw en andersom, samen vormen ze een team voor de gast. Laten we dus beide beroepen in stand houden. We willen met de Hotelschool innovatief zijn. We willen ook het vakmanschap behouden. Traditioneel vakmanschap combineren met nieuwe innovatieve keuzes in de opleiding. Zo gaan we op weg naar een mooie toekomst.

Genieten doen we dankzij beide beroepen.

 

zondag 15 november 2015

Innovatie en ideeen opdoen


Als een hotel innovatief wil zijn en wil inspelen op de trends gaan ze onderzoeken wat de consument c.q. gast wil.
Wat trekt een gast naar een hotel? De gast wil naar een hotel om te overnachten natuurlijk. Welk hotel kiest hij dan?

Blijkbaar zoek je een hotel dat bij je past. Kan het hotel je een beleving bieden en een wauw effect creëren.

Steeds meer zie je efficiënt ingerichte hotelkamers met mooie ICT snufjes. Gemak dient de gast, inloggen met je smart Phone, spraak gestuurde bediening van de lampen en overal Wi-Fi. De gast wil echter meer.....
Een omgeving waar hij zich thuis voelt, waar hij andere mensen ontmoet, een beleving en vooral persoonlijke aandacht. Steeds vaker creëert het hotel deze mogelijkheid in diverse ontmoetingsplekken. De lobby, de ontbijtruimte, de vergaderfaciliteiten, het restaurant, een gezamenlijke werk/ leesplek enz. De gast kan kiezen om rustig op zijn kamer te zitten of naar de nieuwe 'ontmoetingsruimte' te gaan. Nieuwe mensen ontmoeten en spreken, ervaringen uitwisselen en aandacht voor elkaar.

Zou je kunnen zeggen dat een student ook een gast is?

Wil de student ook een goede ICT omgeving op school waar hij/ zij mee kan leren EN mee kan socializen, op zijn eigen manier, op het moment dat hij/ zij het wil?
EN
Zoekt de student ook niet in een lokaal, praktijkruimte, kantine of aula contact met andere studenten.

Wil je dus innovatief onderwijs geven dan MOET er ook aandacht zijn voor de omgeving. Een nieuwe uitdaging erbij....

Moeten we dus bij innovatief onderwijs ook zorgen voor een innovatieve en uitdagende leeromgeving. Een plek waar het goed leren en goed vertoeven is....

Weer wat om over na te denken.

vrijdag 6 november 2015

Enthousiaste voortgang van onze toekomst



Tja, wat gebeurt er als je het team een keer loslaat.
Als de kat van huis is dansen de muizen op tafel.
Zelf afwezig vanwege een sector beleidsdag, vast vooruit kijken naar 2016.

Dus de kat is er niet en wat doen de muizen.......

Vol enthousiasme is er gewerkt aan de blauwdruk van de opleidingen. Toen ik vanmorgen op kantoor kwam hing er een fraai overzicht van de koksopleiding van nu en hoe we deze kunnen gaan vormgeven.

Ons toekomst gericht onderwijs krijgt contouren.

 
Eerst in het blauw de huidige situatie, met ouderwetse overhead velletjes waar de nieuwe ideeën opstaan en die je zo transparant over het oude kunt leggen. Wat goed is niet weggooien!
Wel kritisch zijn in wat we willen veranderen. Onze visie en de uitgangspunten zijn met de blauwe en rode 'tekstvakjes' erbij gezet. Dit moeten we continue op ons netvlies hebben.
 
Waar spelden en een prikbord in dit digitaal tijdperk toch niet goed voor zijn.
 
 
Door deze #creatieve manier van denken # prikkelen we ook de gastheren en de bakkers. Zij gaan ook aan de slag.
 
 
William bedankt......., een verantwoordelijke muis.